Välj en sida

Något av det bästa jag vet är att få träffa människor som har ett driv och ett väldigt stort intresse för något speciellt. Att de också har en grym talang gör det ännu mer spännande. Om du frågar mig vad jag allra helst skulle vilja göra så är svaret idag, när jag skriver den här texten, att få göra filmer med och om människors talang och deras passioner.

Det finns hur många såna här personliga berättelser som helst och jag skulle älska att få jobba med det. Anledningen till att det inte är så (än) är helt enkelt att jag inte har lyckats komma på ett sätt att tjäna pengar på det. Har du något förslag på hur jag ska lyckas får du gärna höra av dig.

Den här filmen är en av alla mina personporträtt som är ett betalt projekt. Det är nyhetssajten JKPG LIVE som har beställt det här jobbet.
Peter Appelin blir mer och mer känd för sina timelapse-filmer. Han kommer från Jönköping, Huskvarna om man ska vara exakt, och han har framförallt gjort två filmer som har fått mycket uppmärksamhet. De två timelapse-filmer han har skapat visar på allt det fina som finns runt om i Jönköpingsområdet. Jag hängde med honom en eftermiddag typ och bara hängde på och filmade det som jag tyckte var fint. Jag regisserade honom en del, men mycket filmade jag bara det som hände. Men långt innan den eftermiddagen gjorde jag intervjun, det tog helt enkelt lite tid att få ihop våra respektive scheman samtidigt som det behövde vara fint väder.

Peter Appelin på taket av det hus där han bor i Jönköping.

Taket som Peter brukar sitta på när han gör timelapse-filmer från sitt tak är inte speciellt stort. Det skulle vara svårt att få en snygg bild om både han och jag skulle vara på taket. Dessutom brukar jag vilja vara en bit ifrån, för att kunna påverka mer hur oskarp bakgrunden är. Då blev det så att jag ställde upp kameran på kanten, ner mot taket, medan Peter satt på taket och jag helt enkelt stod i luckan upp till taket och gjorde intervjun. Det fungerade ju mycket bra med tanke på att min höjdrädsla är ganska ordentlig. Det krävs helt enkelt en del fantasi många gånger när du vill ha en snygg intervjubild.

Jonatan Nilson på Jonatanfilm förbereder inför en intervju med timelapse-fotografen Peter Appelin.

Här finns två av timelapsemakaren Peters mest spelade filmer