Välj en sida

Filmen här under är en trailer för en dokumentär om dyslexi som jag har varit med och producerat under våren 2012. Jag anlitades som videojournalist vilket innebär att jag både filmade och gjorde en hel del intervjuer med framför allt Johanna Gustafsson som programmet handlar om och även med flera av hennes lärare. Jag träffade Johanna regelbundet under hennes sista termin i gymnasiet, vårterminen 2012, för att filma henne i olika situationer i skolan och intervjua henne om dagsformen.

Processen

När jag jobbade med det här projektet gjorde jag det på uppdrag av Filmriding & Company AB som i sin tur hade UR som uppdragsgivare. Det är Ellinor Wahlund på Filmriding som har redigerat programmet och även trailern och det är också hon som har filmat flera intervjuer med experter uppe i Stockholm. Niklas Hyland CEO på Filmriding var projektledaren och fungerar även som programledare för programmet och coach för Johanna. Det blev väldigt mycket råmaterial som jag grovklippte så att Ellinor och Niklas bara behövde jobba med det bästa av materialet. När projektet var färdiginspelat tankade jag in allt material på en stor hårdisk åt Filmriding så att de även kunde plocka godbitar därifrån också.

Frilansjournalisten Jonatan Nilsson filmar Johanna Gustafsson som spelar gitarr. En bild som är tagen under arbetet med att göra dokumentärserien "Jag låtsas som inget" på UR play.

Det här har varit ett av de roligaste jobbet hittills i min karriär och jag hoppas på fler dokumentära uppdrag i framtiden. Framför allt är detta en av de viktigaste uppdrag som jag har fått. Det är många som lider av dyslexi idag, men det går att komma runt de problem som dyslexi kan ge. Tack vare att jag fick den här möjligheten har jag lyckats att finansiera egen kamerautrustning och 2012 blev ett år då jag verkligen utvecklades som fotograf. Här kan du se programmet på urplay.

Utrustningslistan

Kamera
 • Canon XF100
 • Canon 5D mark II
 • Canon 16-35 mm f2,8 ism
 • Canon 50 mm f1,8
 • Canon 75-300 mm f/4.5-5.6
 • Seagull LCD Viewfinder II
 • Canon XF300 (användes bara någon enstaka gång)
 • GoPro Hero 2
Ljud
 • Zoom Handy Recorder H4n
 • Sennheiser ew112p g3 trådlös mygga
 • Sennheiser grundmodul K6
 • Sennheiser mikmodul ME-64
 • Röde mikrofon NTG-2
Övrigt
 • Manfrotto 055XP0B med 501 videohuvud
 • Egentillverkad dolly

Dyslexi

Här kan du lära dig mer om dyslexi

Dyslexi på UR play

Här finns mer TV om dyslexi