Välj en sida

Det härliga med story­telling

JONATAN NILSSON

Pappa, journalist och filmskapare

STORYTELLING – Det här är ett ord som många använder för att beskriva hur de vill jobba med redaktionellt innehåll som en del av sin marknadsföring. Det här är också ett ord som jag tycker om. Jag har jobbat som journalist sen jag avslutade min utbildning 2010 men mer och mer identifierar jag mig som en berättare eller en storyteller. Det är själva berättelsen som får mig att tycka om att jobba med det som jag gör. Att få träffa människor och ta del av deras berättelse är något som jag verkligen går igång på. Helt enkelt storytelling. Oavsett om det handlar om en person som jag träffar när jag är nyhetsreporter på SVT eller P4 Jönköping eller om det är ett jobb som är en del av en marknadsföringsplan är det mötet som är det bästa. Att sedan få förmånen att förvalta den berättelse som jag tagit del av är kärnan i det som jag faktiskt jobbar med. Det handlar om att förädla och förpacka på ett sådant sätt att publiken fastnar och följer med i berättelsen.

“Det är fart och fläkt, det är kul. Det är en jättebra film. Jag vet inte hur många gånger jag har sett filmen men det är ett antal gånger”

SOFIE ANDERSSON

Cykelbloggaren Elna Dahlstrand vid poddinspeling med Jonatanfilm
Cykelbloggaren Elna Dahlstrand vid poddinspeling med Jonatanfilm

ELMIA LASTBIL 2016 – Jag tror aldrig att jag kommer bli en författare men i det arbete som jag har finns det ändå vissa likheter. Det handlar om att kunna förmedla en berättelse som väcker ett intresse.
Efter att ha producerat flera poddar till Volvos nya app åt Smålands turism fick jag under sommaren ett uppdrag att producera flera nya poddar åt Elmia Lastbil, Nordens största lastbilsmässa. Tillsammans blir poddarna, som ska ha fokus på storytelling, lite av ett uppsnack för alla som reser till mässan i Jönköping. En del poddar är mer bara ett samtal som jag inte behövt redigera jättemycket. Men andra poddar är uppbyggda som ett traditionellt reportage. Det var de här poddarna som var absolut roligast att göra. Att få komma med en mikrofon och ställa frågor, fånga ljud och sedan försöka få en lyssnare att komma dit där jag var vid inspelningstillfället. Sånt är bara så roligt, men ibland också mycket svårt.

INTERVJU PÅ DISTANS – När jag fick det här uppdraget fick jag en lista på poddar som skulle produceras. Flera av de personer som jag intervjuade fanns inte i Jönköping. Men när jag och min familj åkte upp till Norrland en sväng i somras kunde jag boka in flera av personerna som jag behövde intervjua på vägen norrut längs med E4:an. De som jag inte kunde träffa fick jag intervjua på annat vis. Jag valde att göra telefonintervjuer, något som kan vara mycket komplicerat för att få godkänd ljudkvalitet. Till exempel på SVT och SR finns det dyra telefonhybrider som kostar tusenlappar. Jag valde istället att köpa en sladd, en konverterare och en 3,5 mm split. Det är en lösning som kostade drygt 200 kr. Jag splittar signalen från min mobiltelefon. En signal går in i min Zoom H5, som jag använder för att spela in ljud med. Den andra signalen går till mitt handsfree så att jag kan höra och den som jag ringer hör mig. Det här är en lösning som har fungerat mycket bra för mig som är väldigt enkel. Jag gillar teknik men jag gillar enkla lösningar ännu mer.

Cykelbloggaren Elna Dahlstrand vid poddinspeling med Jonatanfilm
Cykelbloggaren Elna Dahlstrand vid poddinspeling med Jonatanfilm

En app för bilister

APPEN – TripTale är en app som är skapad av två forskare på Volvo som utvecklat teknik för att koppla poddar till bilars gps-system. Staffan Davidsson och Magnus Rönnäng har forskat flera år kring trafiksäkerhet och de har insett att mental stimulans skärper närvaron hos föraren och med intryck via hörsel istället för synen minimerar risken att bli distraherad från själva körningen och vägen.

Appen som du kan ladda ner här är gratis och under din resa blandar den musik med de poddar som är producerade.

“TripTale är en smartphone-app som spelar upp personifierade audiopoddar om platsen man är på och platsen man ska till, blandat med musik.”

Vill du ha en podd

Podd är ett trevligt sätt att få ut din berättelse.