Välj en sida
Poddapp längs med vägen
JONATAN NILSSON

Pappa, kommunikatör och filmskapare

UPPDRAGET – Den senaste tiden har jag fått uppdrag att spela in flera poddar åt Smålands turism. Poddarna är en del av den nya appen TripTale, som har lanserats idag 22 juni 2016. Poddarna kommer att spela upp via din telefon när du kör i närheten av det området där podden är inspelad. Poddar är ofta ett ganska långt samtal mellan flera personer medan de här poddarna är mer som ett klassiskt radioreportage där jag har intervjuat personer och spelat in ljud på plats för att senare redigera ihop materialart till ett reportage. Här kan du höra de fyra första poddarna som jag producerat men fler är beställda.
Cykelbloggaren Elna Dahlstrand vid poddinspeling med Jonatanfilm
“Det är som en berg-och-dalbana den här banan. Det är som att vara på tivoli, man bara åker omkring och känner sig alldeles lycklig i hela magen”
ELNA DAHLSTRAND
Cykelbloggaren Elna Dahlstrand vid poddinspeling med Jonatanfilm
CYKELPODD – Ett av uppdrag från Smålands turism var att producera en podd som handlar om cykellivet i området. Jag fick en kontakt med Elna Dahlstrand som driven en av Sveriges största cykebloggar. Eftersom poddarna ska kretsa kring en story så tipsade hon om att vi skulle spela in på Sveriges äldsta MTB-bana, Vistabanan i Kaxholmen.
En utmaning med att spela in ljud från något som rör sig är att rörelse skapar vind och vind låter inte bra i en mikrofon. Jag hade en trådlös mygga som vi satte på Elnas cykelbyxor men eftersom vindljuden blev för starka stoppade jag in myggan i puffskyddet till min Röde ntg1. Det fungerade mycket bättre även om det såg ganska kul ut att cykla omkring med något som såg ut som en pälsmössa inklämd i byxorna.
APPEN – TripTale är en app som är skapad av två forskare på Volvo som utvecklat teknik för att koppla poddar till bilars gps-system. Staffan Davidsson och Magnus Rönnäng har forskat flera år kring trafiksäkerhet och de har insett att mental stimulans skärper närvaron hos föraren och med intrycka via hörsel istället för synen minimerar risken att bli distraherad från själva körningen och vägen.

Appen som du kan ladda ner här är gratis och under din resa blandar den musik med de poddar som är producerade.

“TripTale är en smartphone app som spelar upp personifierade audiopoddar om platsen man är på och platsen man ska till, blandat med musik.”

Vill du ha en podd

Podd är ett trevligt sätt att få ut din berättelse.