Välj en sida

För det mesta under den tid som jag jobbat som journalist har de jobb som jag ska göra vissa krav och begränsningar. Efter som jag framför allt jobbar med etermedier är en mycket vanlig begränsning tid, alltså hur långt ett jobb får bli. Det ska ju nämligen få plats med en hel del andra nyheter eller programpunkter. När det gäller tid är etermedier inte speciellt flexibla. Den tid som finns finns och inget annat. Jo vist kan jag ju alltid förhandla om att få göra ett jobb längre för att jag tycker att berättelsen håller för det. Men då ska ni veta att vi ofta pratar sekunder eller på sin höjd halvminutrar.

Jan Madera dansar på Munksjöbron över Munksjön i Jönköping.

Ingen tidsbegränsning på internet

Men när jag jobbade för JKPG LIVE sex veckor i uppstarten så var en av de stor fördelarna att på internet är inte tid en begränsning. Där kan en berättelse få bli hur lång som helst (och om man ska se krasst på det så räcker det med att publiken startar klippet för att annonspengarna ska trilla in). Så här kunde berättelserna bli hur långa som helst, eller så långa som jag tycker att de höll för.

Leksaker och slow motion

Men tid är inte den ända begränsningen som jag har jobbat med. Vilka verktyg jag har tillgång till påverkar verkligen hur exempelvis ett filmklipp blir. Ofta när jag jobbar med nyheter har jag en videokamera, ett stativ, någon mikrofon och ibland en lite ledlampa. Men när jag gjorde den här filmen som du kan se längre upp hade jag med mig min slider, en glidecam HD 4000 och så filmade jag med en Sony FS700 som kan filma i 200 fps (grym slow motion). Att ha alla de här verktygen och inte känna någon tidspress var hur kul som helst.

Björn Hagstedt dansar breakdance utanför kulturhuset Spira i Jönköping

Det tog typ en hel arbetsdag att filma allt. Björn Hagstedt och Jan Madera som dansade hade mycket tålamod och de tyckte också att det var kul (skulle inte ha gått annars) samtidigt som jag experimenterade en hel del med framför allt glidecamen och slow motion. Efter som jag visste att ingen konkurrent gjorde något liknande så hade jag inte bråttom att få ut filmen så jag kunde sitta i lugn och ro och klippa ihop filmen. Det tog ungefär en dag att få ihop det. Jag känner att filmen skulle ha mått bra av att gå över manuset några gånger till innan jag spelat in speakarna (berättarrösten).